Το Σάββατο 02/04/2022 πραγματοποιήθηκε Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, η οποία διήρκεσε από τις 10:00 πμ εως τις 20:00 μμ.
Τον Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Γιάννης Κοντός.


Η Συνεδρίαση άνοιξε με χαιρετισμό - παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο οποίος αναφέρθηκε και απάντησε σε κάποια κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την δικηγορία και την απονομή της Δικαιοσύνης. 
Η διαδικασία συνεχίστηκε με ενημέρωση προς το σώμα από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας κ. Δημήτρη Βερβεσο, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στα εξής θέματα:
-ΓΕΜΗ: Δεν υπάρχει πια υποχρεωτικότητα εγγραφής των δικηγόρων σε αυτό. Μάλιστα παρατάθηκε η δυνατότητα εγγραφής για 30/06. Ταυτόχρονα δημιουργείται Επιστημονικό Μητρώο (ΓΕΜΕΦ) στο οποίο επίσης δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα εγγραφής, αλλά οι εγγεγραμμένοι θα δύνανται να απολαμβάνουν επιχορηγήσεις από το ταμείο ανάκαμψης η από αλλά χρηματοδοτικά προγράμματα.


-ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ: Προχωράει συντομότατα για όλους, σε συνεργασία με την ΚΕΕΕ (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων). Είμαστε ο πρώτος επιστημονικός κλάδος που εντάσσεται τόσο σύντομα και συνολικά στην ψηφιακή υπογραφή.


-ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ: Συνεχίζεται με πρωτοβουλία των δικηγόρων η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και αυτό αποδεικνύει την ευαισθησία και την κοινωνική δράση του κλάδου μας.


-ΝΕΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΥΛΗ: Ήδη συγκροτούνται από δικηγόρους, επ’ αμοιβή, οι επιτροπές επιλύσεων κτηματολογικών διαφόρων, ενώ άμεσα θα συγκροτηθούν και επιτροπές σχολαζουσών κληρονομιών.


-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ: Προχωρούν σύντομα οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες των κτηματολογικών γραφείων, όπως η ηλεκτρονική καταχώρηση εγγραπτεων πράξεων.


-MY DATA: Καθυστερεί η ολοκλήρωση του. Εξασφαλίστηκε ότι δεν θα υπάρξουν πρόστιμα έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία.


-ΕΦΚΑ: Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Τηρήθηκε σκληρή γραμμή από την Ολομέλεια. Ήδη αρχίζουν να λύνονται κάποια θέματα, ενώ παρατάθηκε η απόδοση της ασφαλιστικής ικανότητας των συναδέλφων. Ήδη δε πραγματοποιείται επιστροφή οφειλόμενων στους δικηγόρους, έχουν μάλιστα καταβληθεί τις τελευταίες μέρες πάνω από 6 εκ. ευρώ. Θα προσληφθούν από την Ολομέλεια 3 υπάλληλοι για μια 2ετια, οι οποίοι θα διατεθούν στο πρώην ΤΥΔΕ (ΕΦΚΑ) για να στελεχωθεί «help desk» για δικηγόρους Αθηνών και επαρχίας.


-ΑΡΘΡΟ 187 ΠΚ (εγκληματική οργάνωση): Ασκήθηκε τεράστια πίεση από τους δικηγορικούς συλλόγους η οποία έχει καταστήσει σαφές στην Κυβέρνηση ότι η τροποποίηση του 187πκ (παρ. 6 - άνευ αναστολής, άνευ αναστολής συνεπεία εφέσεως και άνευ μετατροπής) αποτελεί «έγκλημα» κατά του Κράτους δικαίου. Προτείνεται 10ημερη αποχή των δικηγόρων της Χώρας από όλες τις δίκες πρώτου βαθμού (κακουργήματα και πλημμελήματα) που περιλαμβάνουν στην κατηγορία το άρθρο 187πκ, από 5/4 έως 15/04 με δυνατότητα κλιμάκωσης της κινητοποίησης αυτής. Το μέτρο θα ισχύσει αφού επικυρωθεί με αποφάσεις των ΔΣ των επιμέρους δικηγορικών συλλόγων. ***Ο ΔΣΚ θα λάβει σχετικές αποφάσεις σε έκτακτο ΔΣ την Δευτέρα 04/04 το πρωί.


-ΝΕΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ: Ορίστηκαν εξετάσεις για ασκούμενους δικηγόρους σε όλη την Χώρα για τις 27, 28 & 29/05/2022.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ:
Ακολούθως συζητήθηκαν τα θέματα ημερήσιας διάταξης, ιδιαίτερα σημαντικά για την πορεία του κλάδου μας, επι των οποίων διατυπώθηκαν τα ακόλουθα:
Α/ Απολογισμός Ολομέλειας 2021 και Προϋπολογισμός Ολομέλειας 2022.
-Εγκρίθηκαν αμφότεροι ομόφωνα.


Β/ Σχέδιο Νόμου για το νέο Οργανισμό Δικαστηρίων - Εθνικό Σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας:
-Ο κλάδος μας είναι καθημαγμένος από αποχές, Μνημόνια και πανδημία. Ο Δικηγορος δεν μπόρεσε να ξενιτευτεί (brain drain) και αντίθετα με άλλους κλάδους, ο κλάδος μας βαίνει αυξανόμενος με 45.000 δικηγόρους σήμερα (39.000 το 2018). Η δικηγορική ύλη μειώνεται, παρά την προσπάθεια να βρεθεί νέα. Είναι στοίχημα η αύξηση της δικηγορικής ύλης, καθώς και η μείωση του ΦΠΑ που αποτελεί διαρκή διεκδίκηση. Ως προς το σχέδιο ανάκαμψης συμφωνούμε με: την επέκταση των δικαστικών μεγάρων, την πρόσληψη, την εκπαίδευση και την εξειδίκευση των δικαστικών υπαλλήλων και την ψηφιοποίηση κάποιων υπηρεσιών της Δικαιοσύνης. Διαφωνούμε με: την ψηφιακή ποινική δίκη (τηλεδίκη), τον δικαστικό «Καλλικράτη» και την κατάργηση η συγχώνευση δικαστικών σχηματισμών. Ήδη η στάση της Ολομέλειας έφραξε το έργο της επιτροπής Πικραμένου. Η διαμεσολάβηση πέτυχε στις οικογενειακές διαφορές και απέτυχε πλήρως στις ενοχικές. Ίσως αποτελεί λύση η διαιτησία. Πρέπει να σταματήσει η άλλοτε λογική της Ολομέλειας «η όλα η τίποτα». Συζητάμε για τα πάντα και βρίσκουμε λύσεις. Η πρόταση για το σχέδιο ανάκαμψης είναι πιο τολμηρά βήματα ως προς τους δικαστές (πχ μείωση των πλουσιοπάροχων δικαστικών διακοπών) και διατήρηση της αρμοδιότητας γνωμοδότησης για κατάργηση Πρωτοδικειων - Ειρηνοδικείων στα οικεία Εφετεία (και όχι στον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ όπως προωθείται). Αποφασίζεται καταγγελία του προωθούμενου νομοσχεδίου, σύσταση επιτροπής για επεξεργασία θέσεων και κατάθεση των προτάσεων της Ολομέλειας και προτείνεται προειδοποιητική 5ημερη αποχή απο τα καθήκοντα μας στις δίκες που το ελληνικό δημόσιο είναι αιτον (ενάγον - ανακόπτον - εγκαλλούν κλπ) από την 04/04 έως και την 08/04 (για να ισχύσει πρέπει να επικυρωθεί με αποφάσεις των ΔΣ των επιμέρους δικηγορικών συλλόγων). ***Ο ΔΣΚ θα λάβει σχετικές αποφάσεις σε έκτακτο ΔΣ την Δευτέρα 04/04 το πρωί.


Γ/ Διοικητική Δίκη (Σχέδιο Πικραμένου ΣτΕ):
-Με την στάση και τις πρωτοβουλίες της Ολομέλειας, ήδη το «Σχέδιο Πικραμένου», που κατατείνει στην μακροπρόθεσμη συγχώνευση η κατάργηση αρκετών δικαστικών δομών των διοικητικών Δικαστηρίων, έχει ατονήσει σοβαρά και ουσιαστικά η σχετική Επιτροπή του ΣτΕ έχει σταματήσει τις διαβουλεύσεις που είχε δρομολογήσει.


Δ/ Συμμετοχή Συλλόγων σε προγράμματα ΕΣΠΑ:
-Εγκρίνεται ομόφωνα η συμμετοχή στα προγράμματα αυτά που αφορούν την αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων και την πιστοποίηση και αναβάθμιση γνώσεων των δικηγόρων. Επίσης μπορούν να χρηματοδοτηθούν η ψηφιοποίηση εντύπων αρχείων, καθώς και προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί η βάση δεδομένων δικηγορικών εταιρειών και γραφείων. Η ολομέλεια θα είναι τυπικά δικαιούχος της χρηματοδότησης και θα αποκτήσει την τεχνογνωσία την οποίαν θα παρέχει σε κάθε Σύλλογο που θα ενδιαφερθεί να έχει αντίστοιχη επάρκεια. Όλες οι δράσεις αυτές διενεργούνται με την συνεργασία του Υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης.


Ε/ Ψήφιση Κανονισμού Λειτουργίας Ολομέλειας:
-Το θέμα αναβάλλεται.


Στ/ Κτηματολόγιο:
-Έχουν δοθεί πολλές παρατάσεις και ίσως δοθούν και άλλες ακόμα, καθότι είναι δεδομένο ότι τα προβλήματα δεν θα έχουν λυθεί έως την 31/12/2022. Προτείνεται από την Ολομέλεια η προθεσμία διορθώσεως κτηματολογικών εγγράφων να καθιερωθεί 20ετης, με σημείο έναρξης της 20ετιας την έναρξη λειτουργίας εκάστου κτηματολογικού γραφείου. Επίσης οι διαδικασίες στις συναλλαγές με τα Κτηματολογικά Γραφεία έχουν γίνει ηλεκτρονικές σε πολύ μεγάλο βαθμό και αυτό θα μεγιστοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Τέλος, στις 07/04 θα έχει επισήμως συσταθεί το Μητρώο Κτηματολογικών Διαμεσολαβητών, νέος θεσμός για την επίλυση των κτηματολογικών διαφόρων. Οι οριστικές αποφάσεις επι του θέματος αυτού θα παρθούνε από την ερχόμενη συντονιστική.


Ζ/ Προτάσεις για την έμφυλη βία:
-Έχει συσταθεί επιτροπή από την Ολομέλεια για να εξετάσει το φαινόμενο. Αναλύθηκαν από την εισηγήτρια τα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας, των γυναικοκτονιων, του εκδικητικού πορνό, της βίας κατά των παιδιών κλπ. Προτείνονται τροποποιήσεις της νομοθεσίας ώστε οι παραπάνω καταστάσεις να  καταστούν επιβαρυντικές περιστάσεις των σχετικών αδικημάτων. Προτείνεται επίσης η δημιουργία ενός Παρατηρητήριου που θα καταγράφει και θα παρακολουθεί τέτοια περιστατικά. Εξουσιοδοτείται η Συντονιστική να στείλει τις απόψεις μας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και επίσης να πραγματοποιήσει σχετικές εκδηλώσεις για τα θέματα αυτά.

ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:
Προτάθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΣ Θεσαλλονικης (και παραπέμφθηκε στην Συντονιστική) να διεκδικηθεί από την Κυβέρνηση (όπως ήδη έπραξε αντίστοιχα το Επαγγελματικό Επιμελητηριο για τα μέλη του) «πάγωμα» των μισθωμάτων των δικηγορικών γραφείων.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣΚ:
Ο κ. Κοντός έλαβε το λόγο στην Ολομέλεια, πραγματοποίησε μια γενική θεώρηση της κατάστασης και έθεσε κυρίως πέντε ζητήματα: 1) Την αποφυγή, πάσει θυσία, του κινδύνου συρρίκνωσης δικαστικών υπηρεσιών και κυρίως στην νησιωτική Ελλάδα, είτε αφορά την Διοικητική είτε την ποινική - αστική Δικαιοσύνη, 2) Την άσκηση πίεσης για την άμεση ανάγκη ορισμού Προϊσταμένων των Κτηματολογικών Γραφείων, όπως σε αυτό της Κερκυρας, είτε με συγχώνευση είτε χωρίς, που ήδη πάνω από 2 χρόνια λειτουργεί με αναπληρωτές και έχει σαν αποτέλεσμα την δυσκολία λειτουργίας του, αλλά και πλήθος δυσχερειών σε σχέση με την συνεργασία του με τους Δικηγόρους, 3) Την ανάγκη νομοθέτησης, όχι με γνώμονα την κάθε φορά επικαιρότητα, αλλά με μελέτη των εγκληματικών και κοινωνικών φαινομένων, καθώς και την νομοθέτηση που να είναι σύμφωνη με τις βασικές Αρχές του δικαίου και του Συντάγματος (βλέπε εν αντιθέσει νέα τροποποίηση του άρθρου 187 ΠΚ) 4) Την άσκηση πίεσης για την παράταση υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες τουλάχιστον για επιπλέον 6 μήνες, ειδικά σε περιοχές εξεχόντως προβληματικές όπως είναι η ΠΕ Κερκυρας (ο Προεδρος κ. Βερβεσός δεσμεύτηκε ότι θα είναι θέμα ημερήσιας διάταξης στην επόμενη Ολομέλεια και ζήτησε ο ΔΣΚ να αποστείλει σχετική επιστολή προς την Ολομέλεια για να εισαχθεί) και 5) Την ανάγκη άσκησης πίεσης για την κατάργηση της νέας τακτικής διαδικασίας, η οποία είναι μια «ξύλινη» και «νεκρή» διαδικασία, φορτική, η οποία υποτιμά το ρόλο του Δικηγόρου και η οποία, παρά τις αρχικές προβλέψεις, καθόλου δεν συνέτεινε στην επίσπευση της απονομής της Δικαιοσύνης. Προτάθηκε η επιστροφή στην επ’ ακροατηριω διαδικασία, πλην των εξ’ εγγράφων αντιδικιών (πχ ανακοπές).

Κύριοι Συνάδελφοι,
Η Ολομέλεια των Προέδρων είναι το ύψιστο δημοκρατικό Όργανο εκπροσώπησης μας και εκφοράς των θέσεων μας προς την κοινωνία και την Κυβέρνηση. Θα είστε πάντοτε ενήμεροι για τα εκεί τεκταινόμενα και τις αποφάσεις της.
Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΔΣΚ
Γιάννης Μ. Κοντός