Χθες 09/09 και σήμερα 10/09/2022, πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, υπό την προεδρία του Προέδρου του ΔΣΑ κ. Δημήτρη Βερβεσού.

Την Ολομέλεια αυτή φιλοξένησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας και διεξήχθη στο κτήριο της Μεγάλης Λέσχης. 

Κατά την έναρξη της διαδικασίας παρέστησαν μεταξύ άλλων οι Υπουργοί Δικαιοσύνης & Άμυνας κ.κ. Τσιάρας και Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωπος της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων, εκπρόσωποι της Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ο Περιφερειάρχης αν. Μακεδονίας, οι Δήμαρχοι Καβάλας & Θάσου, Βουλευτές, εκπρόσωποι των κομμάτων κ.α. 

Τον ΔΣΚ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του κ. Γιάννης Κοντός.

Συζητήθηκαν σημαντικά θέματα του δικηγορικού κόσμου, όπως η επιτάχυνση της διοικητικής δίκης, το Κτηματολόγιο, οικονομικά και φορολογικά ζητήματα, η συμμετοχή σε προγράμματα ΕΣΠΑ, ο ορισμός εκπροσώπων στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής για την τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων, το άρθρο 187 παρ. 6 του ΠΚ, ο Κανονισμός λειτουργίας της Ολομέλειας κλπ, ενώ ελήφθη ψήφισμα για το απόρρητο των επικοινωνιών και ψήφισμα κατά της αστυνομικής βίας κατά των Δικηγόρων.

Ο Πρόεδρος του ΔΣΚ κ. Κοντός έθεσε μετ’ επιτάσεως την ανάγκη παράτασης του Κτηματολογίου (η δυνατότητα άσκησης αγωγής σήμερα, λήγει στις 31/12/2022), της επίλυσης του ζητήματος της αναγκαίας η μη διαμεσολάβησης όταν σε κτηματολογική διαφορά ενάγονται ιδιώτες και το ελληνικό δημόσιο και το ζήτημα του επαναπροσδιορισμού θέσης και ορίων ακινήτων που λανθασμένα συμπεριλήφθηκαν σε  κτηματογραφημένες περιοχές, όπου υπάρχει σχετική νομοθεσία, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. 

Στο ζήτημα της παράτασης των κτηματολογικών διορθώσεων, φαίνεται πιθανό να υπάρξει παράταση ενός έτους, δηλαδή έως 31/12/2023, πράγμα όμως που ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί. 

Επίσης ο κ. Κοντός έθεσε ξανά το ζήτημα διεκδίκησης νέας δικηγορικής ύλης, με την δυνατότητα πραγματοποίησης κάποιων πράξεων (όπως πχ των Πληρεξουσίων) που σήμερα γίνονται μόνο συμβολαιογραφικά.

Στην Ολομέλεια τηρήθηκε 1 λεπτού σιγή εις μνήμην του προσφάτως και αιφνιδίως αποβιώσαντος Προέδρου του ΔΣ Ημαθίας Φώτη Καραβασίλη. 

Οι επόμενες εργασίες της Ολομέλειας καθορίστηκε να γίνουν, αρχές Νοεμβρίου του 2022, στην Λευκωσία της Κύπρου, όπου θα υπάρξει κοινή συνεδρίαση με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. 

 

Εκ του Δ.Σ. του ΔΣΚ