Αγαπητοί κ. Συνάδελφοι,
Πραγματοποιήθηκε στις 4, 5 & 6 Νοεμβρίου 2022, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων στην Λευκωσία της Κύπρου.
Αρχικώς οι εργασίες αυτές περιλάμβαναν στις 4/11 κοινή συνεδρίαση με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο υπό την Προεδρία του Προέδρου της Ολομέλειας κ. Δημήτρη Βερβεσου και του Προέδρου του Παγκύπριου κ. Χριστου Κληρίδη. Στην συνεδρίαση αυτή οι παριστάμενοι σύνεδροι, παμψηφεί ενέκριναν κοινό ψήφισμα για την καταδίκη της 48χρονης Τουρκικής κατοχής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, καθώς και για την επιθετικότητα της Τουρκίας. Στη συνέχεια συζητήθηκαν σοβαρά θέματα που απασχολούν τους νομικούς αμφοτέρων των Κρατών, όπως η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η αναβάθμιση των δικηγόρων ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, ο εκσυγχρονισμός του πειθαρχικού δικαίου, η καθυστέρηση της απονομής της Δικαιοσύνης κλπ. Η συνεδρίαση έληξε με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ολομέλειας & Παγκύπριου.
Την επόμενη ημέρα 5/11 το πρωί η Ολομέλεια και ο Παγκύπριος, διεξήγαγαν κοινή εκδήλωση με τίτλο «Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο». Στην εκδήλωση μίλησαν 3 π. Πρωθυπουργοί της Ελλάδος (με οπτικοποιημένο μήνυμα) κ.κ. Τσίπρας, Σαμαράς & Παπανδρέου, ενώ παρόντες και ομιλητές ήταν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Στέφη Δράκου, η οποία μετέφερε μήνυμα & χαιρετισμό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο υφυπουργός Παιδείας της Ελλάδος καθηγητής κ. Άγγελος Συρίγος, ο π. Υπουργός Άμυνας της Ελλάδος Ναύαρχος κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, οι 3 υποψήφιοι Πρόεδροι της Κύπρου για τις εκλογές του 2023 κ.κ. Νεοφυτου, Μαυρογιάννης και Χριστοδουλίδης, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρέσβεις διαφόρων Κρατών, ο Διευθυντής της αγγλόφωνης έκδοσης της Καθημερινής κ. Αθανάσιος Ελλις κ.α. Την εκδήλωση συντόνισαν οι Πρόεδροι κ.κ. Βερβεσός και Κληρίδης.
Το μεσημέρι ακολούθησε κατάθεση στεφανου από τους κ.κ. Βερβεσο & Κληρίδη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στην Λευκωσία, όπου είναι ενταφιασμένοι όλοι οι Έλληνες (Ελλαδίτες) πεσόντες κατά την Τουρκική εισβολή του 1974. Μετά την κατάθεση στεφανου άπαντες οι παριστάμενοι έψαλλαν τον εθνικό μας ύμνο.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, υπό την Προεδρία του κ. Βερβεσου, συνεδρίασε η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, συζητώντας σοβαρά ζητήματα του νομικού κόσμου, όπως ενημέρωση Προέδρου για τρέχοντα θέματα, εξελίξεις σε σχέση με το αίτημα τροποποίησης του άρθρου 187ΠΚ (εγκληματική οργάνωση), ασφαλιστικά και οικονομικά προβλήματα του κλάδου, Νομική βοήθεια, Κτηματολόγιο κλπ.
Πιο συγκεκριμένα:
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ:
α) Το ΕΣΠΑ προχωράει. Υπάρχει πλέον πιστοποίηση της Ολομέλειας ως φορέα για να υποβάλλει κεντρική πρόταση χρηματοδότησης. Το ΕΣΠΑ δεν έχει ανοίξει ακόμα. Θα αφορά ψηφιακή επιμόρφωση δικηγόρων, βιβλιοθήκες κλπ.
β) Η αναστολή της υποχρεωτικότητας της ηλεκτρονικής υποβολής των εγγραπτεων πράξεων στα Κτηματολόγια, παρατείνεται έως 30/06/2023.
γ) Αστυνομική βία κατά δικηγόρων. Έγινε συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Θεοδωρικακο. Απεδέχθη ότι υπήρξε πρόβλημα. Τα φαινόμενα συνεχίζονται, σε μικρότερο βαθμό, όχι τόσο από την Αστυνομία, όσο από τους Εισαγγελείς. Υπήρξε περίπτωση 2 συναδέλφων Θεσσαλονίκης που προσήχθησαν για εξακρίβωση στοιχείων (χωρίς σύλληψη) και κρατήθηκαν αδικαιολόγητα 8 και 5 ώρες αντίστοιχα. Υπήρξε ανταλλαγή σχετικών εγγράφων - επιστολών για το θέμα, με οξύ περιεχόμενο, μεταξύ Ολομέλειας και Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
δ) Πειθαρχικά: Για τα φαινόμενα των «τηλεοπτικών δικηγόρων» έχει αρμοδιότητα το πειθαρχικό Συμβούλιο του ΔΣΑ σε όλη την Ελλάδα, αν τα κανάλια που παρουσιάζονται είναι εθνικής εμβέλειας. Έχουν ασκηθεί αυτεπάγγελτα πάνω από 20 πειθαρχικές διώξεις ως τώρα.
ε) Υποχρέωση εγγραφής των Δικηγορικών Συλλόγων σε ένα νέο ειδικό μητρώο της ΑΑΔΕ. Σχετική ενημέρωση από τον κ. Λαμπρό Αντωνίου - Νομικό Σύμβουλο της Ολομέλειας.
ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:
1.Αίτημα τροποποίησης του άρθρου 187ΠΚ (εγκληματική οργάνωση):
Ενώ φαινόταν πρόθεση τροποποίησης του από το ΥΠ.Δ., εσχάτως έχει υπάρξει ξανά αδράνεια. Η Ολομέλεια αποφάσισε παράταση αποχής από δίκες του 187ΠΚ, με το ίδιο πλαίσιο, έως 31/03/2023, εκτός αν υπάρξει πρόοδος.
2.Ασφαλιστικά και οικονομικά προβλήματα του κλάδου:
Με το Νόμο Βρούτση το 2019, προβλέφθηκε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, από το 2023. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι, σε γενικές γραμμές, αδιάφοροι πλην ημών, των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών. Η ολομέλεια ζητά την πλήρη αναστολή του νόμου για το 2023. Αποφαίνεται να συλλεχθούν υπογραφές από όλη την Ελλάδα, να γίνει παράσταση με άλλες επαγγελματικές τάξεις στο Υπουργείο Εργασίας και να δοθεί δημοσιότητα επι του θέματος σε εθνικά και τοπικά ΜΜΕ.
3.Νομική βοήθεια:
Υπάρχουν 40.000 εκκρεμείς υποθέσεις στο ΤΑΧΔΙΚ από απλήρωτους συναδέλφους που έχουν παράσχει νομική βοήθεια. Είχε συμφωνηθεί να παρέχει η Ολομέλεια επιπλέον προσωπικό προς το ΤΑΧΔΙΚ για την διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών. Όμως αυτό «κόλλησε» σε κάποια δημοσιονομικά κωλύματα. Έτσι το Υπουργείο ανέφερε ότι προωθεί αποσπάσεις υπαλλήλων από το ΥΠ.ΟΙΚ, χωρίς να δίδει χρονοδιάγραμμα. Όμως το ζήτημα επείγει. Η Ολομέλεια αποφάσισε να υπάρξει συνδυαστικά αποχή από τα καθήκοντα μας (σε περιπτώσεις που προτιμάται η αναβολή) και αποχή από έκδοση γραμματειών νομικής βοήθειας από τους δικηγορικούς συλλόγους. Το πλαίσιο θα είναι το γενικό πλαίσιο αποχής (εξαιρούνται 18μηνα, παραγραφές κλπ). Η αρχή εφαρμογής της απόφασης θα είναι η 21/11/2022, αν δεν έχει γίνει η απόσπαση των υπαλλήλων από το ΥΠ.ΟΙΚ. προς το ΤΑΧΔΙΚ. Στην αποχή θα συμπεριλαμβάνεται η τακτική και ειδική διαδικασία. Επίσης απαιτείται ενημέρωση των Δικαστών για το πρόβλημα.
4.Κτηματολόγιο:
Θεωρείται πλέον βέβαιη η παράταση των κτηματολογικών διορθώσεων για 1 έτος, δηλαδή μέχρι την 31/12/2023. Το επόμενο διάστημα θα ψηφιστεί η σχετική διάταξη.
5.Πανελλήνια απεργία της 9/11/2022:
Η Ολομέλεια δεν λαμβάνει απόφαση για την αποχή, με δεδομένο ότι ο ΔΣΑ ήδη απέρριψε την συμμετοχή του στην πανελλήνια απεργία της ίδιας μέρας, ενώ διάφοροι σύλλογοι ήδη έχουν λάβει αντικρουόμενες αποφάσεις, ενώ άλλοι δεν αποφάσισαν, χωρίς να υπάρχει πλέον χρόνος να αποφασίσουν. Επίσης πρέπει να αποφευχθεί εικόνα διάσπασης του κλάδου.
6.«Δικαστικός Καλλικράτης»:
Υπάρχει η βάσιμη πληροφορία ότι η Επιτροπή Πικραμένου κατέθεσε το πόρισμα της στο ΥΠ.Δ. για την διοικητική Δικαιοσύνη. Το Υπουργείο δεν δημοσιοποιεί το πόρισμα αυτό. Ο ΥΠ.Δ. συνέστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ορίζοντας 5 Δικαστές, 2 εκ των οποίων ήταν μέλη της Επιτροπής Πικραμένου. Υπήρξε έντονη διαμαρτυρία από την Ολομέλεια. Ο ΥΠ.Δ. αποδέχθηκε το λάθος και ζήτησε 1 τακτικό μέλος και από την Ολομέλεια. Αποφασίζεται: Ορίζει τακτικό μελος της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής τον Πρόεδρο του ΔΣ Θεσσαλονίκης κ. Δ. Φινοκαλιωτη με έναν αναπληρωτή. Ζητά απ’ τον Υπουργό αλλά 2 τακτικά μέλη από την Ολομέλεια. Πάει στην συζήτηση με το πόρισμα της Ολομέλειας της Καβάλας, ως πρόταση των Δικηγόρων της Χώρας για την διοικητική Δικαιοσύνη. Εκδίδει κείμενο διαμαρτυρίας - ενημέρωσης. Ζητά την χορήγηση του πορίσματος Πικραμένου. Αν αυτό δεν χορηγηθεί, θα αποχωρήσουμε από την Επιτροπή, αποσύροντας το μελος μας.
Στη συνέχεια, την Κυριακή 6/11 τα 2 σώματα Ολομέλειας και Παγκύπριου, επισκέφτηκαν την Αμμόχωστο, το Μνημείο Αχυρώνα Λιοπετριου (όπου ο Πρόεδρος του ΔΣΚ Γιάννης Κοντός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αμμοχώστου κ. Σταύρο Μαυρομάτη. Σημειώνουμε ότι ο ΔΣΚ με τον ΔΣ Αμμοχώστου έχουν αδελφοποιηθεί, επι Προεδρίας ΔΣΚ του κ. Χρύσανθου Σαρλή), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Αμμοχώστου στη Δερύνεια (όπου ο Πρόεδρος κ. Βερβεσός τίμησε τις εκεί παρούσες, την μητέρα του Τασου Ισαακ και την αδελφή του Σολωμου Σολωμού, των δυο παιδιών που σκοτώθηκαν βάναυσα από τους Τούρκους το 1996) κ.α., οπότε και έτσι έληξε το 3ημερο αυτών των σημαντικότατων εκδηλώσεων, το οποίο κατέληξε σε σοβαρότατα συμπεράσματα και αποφάσεις, όχι μόνο για το Νομικό κόσμο Ελλάδος και Κύπρου, αλλά και για τα εθνικά θέματα του Ελληνισμού.
Εκ του ΔΣ του ΔΣΚ