ΠΡΟΣ

Τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Δ.Σ.Κέρκυρας.       Κέρκυρα 19.5.2026

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι Σύμβουλοι

Προσφάτως έλαβε χώρα η ιδιαιτέρως σημαντική εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου του εκλεκτού συναδέλφου Νίκου Παγκράτη για τον αείμνηστο πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου μας Θεόδωρο Μακρή.

Ως γνωστόν, κατά την εισαγωγική του ομιλία  ο Πρόεδρος, αξιοποιώ-ντας  τα στοιχεία που είχαν τεθεί υπόψη του, ορθά ανακίνησε το θέμα της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου κερκυραίων  για την κατεδά-φιση  του περικλεούς παλιού δημοτικού θεάτρου της πόλης μας και την σφοδρή αντίδραση που εκδήλωσε ο αείμνηστος Θεόδωρος  Μακρής προσφεύγοντας, μόνος αυτός, στην Δικαιοσύνη και στις αρμόδιες διοικητικές Αρχές, έστω χωρίς αποτέλεσμα, διασώζοντας όμως την τιμή και την αξιοπρέπεια του Δ.Σ.Κ.  και απλών  κερκυραίων πολιτών. Γνωστή είναι ακόμη η πρωτοβουλία προς τον Δήμο της Κεντρικής Κέρκυρας για την μετονομασία της οδού Σταμ. Δεσύλλα σε οδό Θεοδ.Μακρή.

 Αμφιβάλω πολύ για την ανταπόκριση των δημοτικών αρχόντων. Πέραν του ότι οι περισσότεροι είναι εντελώς αδαείς περί του θέματος, είναι βέβαιον ότι θα υπάρξουν «υπέργειες και υπόγειες» αντιδράσεις για την παρασιώπηση του θέματος και την παραπομπή του στις ελληνικές καλένδες. Υιοθέτηση του θέματος και άσκηση πίεσης από την κοινωνία θεωρώ επίσης ότι είναι αδύνατο να υπάρξει καθόσον επικρατεί άγνοια περί αυτού, ελλείψει ενημερώσεως. Έτσι, ύστερα από λίγο χρόνο, το θέμα θα έχει ξεχαστεί  και η όλη πρωτοβουλία  ενδέχεται να ερμηνευθεί ως επικοινωνιακή πομφόλυγα.

Η εξέλιξη αυτή που μετά βεβαιότητος θα υπάρξει, μπορεί να αποτραπεί μόνο με την ευρύτερη δημοσιοποίηση του θέματος, την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Όσων,τουλάχιστον, δεν αρκούνται στην ανάρτηση στον χώρο τους της φωτογραφίας του παλιού θεάτρου ως εκδήλωση μνήμης, θλίψης, ίσως και ενοχής, φαινόμενο που και αυτό αρχίζει να εκλείπει όσο σταδιακά φεύγουν από την ζωή οι άνθρωποι που γνώριζαν.

Ως γνωστόν , ο δικηγορικός Σύλλογος νομιμοποιείται να παρεμβαίνει σε ζητήματα μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος. Και το θέμα του δημοτικού θεάτρου είναι επίκαιρο λόγω των προβλημάτων που κατά διαστήματα παρουσιάζονται, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι κλειστό.  

Προτείνω λοιπόν να ληφθεί από το Δ.Σ απόφαση να πάρει ο Σύλλογός μας την πρωτοβουλία της διοργάνωσης στον χώρο του μιάς  δημόσιας συζήτησης με αντικείμενο την ιστορική, νομική και πολιτική πλευρά του θέματος του δημοτικού θεάτρου. Πρέπει δε να κληθούν να συμμετέχουν  και να παρουσιάσουν τις διάφορες πτυχές του θέματος, συνάδελφοι γνώστες της νομικής του πτυχής,  το Τμήμα Κέρκυρας του Τ.Ε.Ε. για την τεχνική πτυχή και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ( εν ενεργεία ή μη) . Μόνο έτσι, θεωρώ ότι μπορεί να ανακινηθεί ουσιαστικά το θέμα, να γίνει αντιληπτό και να το ενστερνιστεί μεγάλο τμήμα της κερκυραϊκής κοινωνίας ώστε να αποφασίσει στην συνέχεια το αρμόδιο Δημοτικό Συμβούλιο για το δημοτικό θέατρο αυτό καθ εαυτό και όχι απλά και μόνο για την αλλαγή ή μη ονομασίας της σχετικής οδού.

                 Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
                              Γιάννης Βραδής 
                       πρώην Πρόεδρος του ΔΣΚ