Κέρκυρα 17/10/2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σήμερα, με πρωτοβουλία του ΔΣΚ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του ΤΕΕ Κέρκυρας αντιπροσωπειών του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλογου και του ΔΣ του ΤΕΕ. 

Παρόντες στην συνάντηση ήταν και οι Πρόεδροι του ΔΣΚ κ. Γιάννης Κοντός και του ΤΕΕ κ. Γιάννης Μεταλληνός.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η επικείμενη κατάργηση των αδειών οικοδομής κατά παρέκκλιση και εκτός σχεδίου, θέμα για το οποίο ο ΔΣΚ έχει ήδη ζητήσει παράταση ισχύος των αδειών αυτών για μια 2ετια, αναλαμβάνοντας και σχετικές πρωτοβουλίες (ψήφισμα ΔΣ και επιστολή προς τον Πρωθυπουργό).  

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΤΕΕ, ανέφεραν τα εξής:

Σίγουρα πρέπει να μπει μια τάξη στην άναρχη, πολλές φορές, δόμηση που δημιουργείται με την οικοδόμηση εκτός σχεδίου. 

Όμως ο νόμος προβλέπει την κατάργηση των αδειών κατά παρέκκλιση με την ταυτόχρονη δημιουργία τοπικών χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων, η οποία όμως δεν έχει δημιουργηθεί. 

Επομένως μια κατάργηση των κατά παρέκκλιση αδειών στις 09/12/2022, θα είναι εγκληματική. 

Οι άδειες αυτές σήμερα αποτελούν πάνω από το 50% των οικοδομικών αδειών που εκδίδονται ετησίως στην Κέρκυρα και το πρόβλημα θα είναι τεράστιο. 

Επιπλέον πιθανή μη παράταση της ύπαρξης τους, θα οδηγήσει σε πλήρη στρέβλωση της αγοράς των ακινήτων, εκτινάσσοντας την αξία της γης και της στέγης, ακόμα περισσότερο απ’ ο,τι σήμερα ήδη συμβαίνει στην Κέρκυρα. 

Επιπλέον η πολιτεία πρέπει να κατανοήσει ότι η περίοδος 2020-2022 ήταν περίοδος περιορισμών και κακής οικονομικής κατάστασης, ενώ τα προαπαιτούμενα για να εκδώσει κανείς μια τέτοια άδεια είναι φοβερά, αφού πολλές φορές απαιτείται η δημιουργία τίτλων και επίλυση δασικών προβλημάτων των ακινήτων κλπ. 

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ θα συνεδριάσει αύριο με αυτό το θέμα και θα λάβει σχετικές αποφάσεις. 

Το ΤΕΕ ζητά παράταση των κατά παρέκκλιση οικοδομικών αδειών, αλλά όχι σταθερή. Ζητά αυτή να ισούται με το χρόνο που σε κάθε περιφερειακή ενότητα θα παραδοθεί το αντίστοιχο τοπικό χωροταξικό και πολεοδομικό σχέδιο. 

Ζητήθηκε δε από τον πρόεδρο του ΔΣΚ να συνυπογράψει, με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, κοινή επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προς τον Πρωθυπουργό, για το σκοπό αυτό, πράγμα το οποίο εδεχθη.    

Η συνάντηση έληξε με κοινές διαπιστώσεις ότι το ζήτημα, ιδιαίτερα για την Κέρκυρα, είναι πολύ σημαντικό και εδόθησαν διαβεβαιώσεις ότι οι δυο φορείς θα είναι σε συνεργασία για την επίτευξη της καλύτερης, για τους πολίτες, δυνατής λύσης.

 

Εκ του Δ.Σ. του ΔΣΚ