ΘΕΜΑ: Ανάκληση υπουργικής απόφασης.
Σχετ.: Τα με αρ. πρωτ.: 655/21.11.2012 και 200/11.04.2013 έγγραφα του Περιφερειακού Τμήματος Κέρκυρας του TEE.
Σε συνέχεια των παραπάνω σχετικών τα οποία επισυνάπτουμε, σας ενημερώνουμε ότι από την προηγούμενη χρονιά ισχύει η υπ. αρ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/ Β1/Φ52/ 43496/ 1384/30-4-2012 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, (ΦΕΚ Τεύχος Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και Πολεοδομικών Θεμάτων, αρ. 178 /15-5-2012), με την οποία κηρύχθηκε ως «ενιαίος αρχαιολογικός χώρος η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας και η Παλαιόπολη».
Το Π. Τμήμα Κέρκυρας του TEE εξέφρασε άμεσα την πλήρη αντίθεση του, ενιστάμενο, γι αυτή καθεαυτή την κήρυξη, που συνεπάγεται στην ουσία την απαγόρευση πλέον κάθε συμβολαιογραφικής μεταβίβασης κτίσματος στην περιοχή, διότι, σύμφωνα με την παρ. 15 του άρθρου 3 του Νόμου 2242/1994 και μεταγενέστερα με την παρ. 3(εε) του άρθρου 23 του Νόμου 4014/2011, απαγορεύεται η σύνταξη συμβολαίου μεταβίβασης ακινήτου με κτίσματα που βρίσκονται σε αρχαιολογικό χώρο.
Εξέφρασε δε την άποψη ότι, κατόπιν αυτών, παύει στην εν λόγω περιοχή κάθε μεταβίβαση (πώληση, δωρεά κλπ) ακινήτου.Συμφωνούντες, ενιστάμεθα από κοινού κατά της Απόφασης και για τους λόγους που αναπτύσσουμε στη συνέχεια.
Ο ενιαίος αρχαιολογικός χώρος έχει έκταση περίπου 4.000 στρέμματα. Ο πληθυσμός του εκτιμάται σε 20.000 κατοίκους, περίπου. Παρά τον τίτλο: «ενιαίος αρχαιολογικός χώρος της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας και της Παλαιόπολης» και παρά τις σχετικές αναφορές στο κείμενο της Απόφασης, η οριοθέτηση στο σχετικό χάρτη του ΦΕΚ εκτείνεται πολύ πέραν της Παλαιάς Πόλης και της Παλαιόπολης . Η έκταση είναι πολύ μεγαλύτερη. Τουλάχιστον διπλάσια. (Επισυνάπτεται ο σχετικός Χάρτης)
Ειδικότερα, ως προς την πόλη της Κέρκυρας, το τμήμα που εντάσσεται στον αρχαιολογικό χώρο δεν είναι μόνο η Παλαιά Πόλη ( που οριοθετήθηκε με το ΦΕΚ 52, τ' Β/1980) αλλά επεκτείνεται και στη νέα πόλη και μάλιστα κατά διπλάσια επιπλέον έκταση.
Ως προς το υπόλοιπο τμήμα του ενιαίου αρχαιολογικού χώρου, δηλαδή ολόκληρη την Χερσόνησο του Κανονιού, ακολουθείται η ίδια πρακτική. Άλλα ο τίτλος και το κείμενο της Απόφασης, άλλα ο χάρτης. Ως γνωστόν, η Παλαιόπολη αποτελεί μόνο ένα τμήμα της χερσονήσου του Κανονιού. Αυτό εξ άλλου προκύπτει και από την ιστοσελίδα του ΥΠΠΟ όπου αναφέρεται «Η Παλαιόπολη αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας και βρίσκεται στο βόρειο άκρο της χερσονήσου του Κανονιού».
Νομίζουμε δηλαδή, πέραν της ουσίας, ότι προκύπτουν δύο πολύ σοβαρά θέματα: εκείνο της παραπλάνησης και το ότι η Απόφαση πάσχει από ακυρότητα.
Υπεισερχόμενοι στην ουσία, ομολογούμε ότι δεν κατανοούμε το όλο θέμα. Ως γνωστό η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου αποτελεί το μέγιστο βαθμό προστασίας ενός μνημειακού χώρου. Θεωρούμε ότι αυτό γίνεται προκειμένου για σημαντικά αρχαία μνημεία και μάλιστα για πολύ σημαντικούς λόγους. Αδυνατούμε έτσι να κατανοήσουμε γιατί θα πρέπει να είναι αρχαιολογικός χώρος π.χ. η οδός Μητροπολίτου Μεθοδίου, που είναι δομημένη στο σύνολο της με νέες πολυκατοικίες, χωρίς κανένα κτίριο πριν το 1965, χωρίς αδόμητα οικόπεδα και με όλο το κατάστρωμα της οδού να έχει επαλειμμένα εκσκαφτεί για τα δίκτυα ΔΕΗ, ΟΤΕ ΔΕΥΑΚ κλπ. Μας συγχωρείτε που το λέμε, αλλά πρόκειται για γελοιοποίηση των εννοιών. Αλλά και αυτή η ίδια η Παλαιά Πόλη, που είναι ένα ζωντανό μνημείο, που την κατοικούν 6.000 περίπου άτομα, θεωρούμε ότι δεν νοείται να χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος. Ας θεσμοθετηθούν όσες δεσμεύσεις ή έλεγχοι πρέπει να επιβληθούν αλλά δεν μπορεί να αποκαλείται αρχαιολογικός χώρος.
Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε την συνδρομή σας ώστε να ανακληθεί οριστικά η εν λόγω Υπουργική Απόφαση.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΑΔΗΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Π.ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΕΕ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΠΙΓΓΟΣ
ΠΡΟΣ: α. Βουλευτές Ν. Κέρκυρας
- κ. Ν. Δένδια
- κ. Στ. Σαμοϊλη
- κα Α. Γκερέκου
β. Περιφερειάρχη Ιονίων Νησιών
κ. Σπ. Σπύρου γ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κέρκυρας
κ. Χρ. Σκούρτη δ. Δήμαρχο Κέρκυρας
κ. I. Τρεπεκλή